VIRTUVĖ

Graikiška virtuvė

Graikija
– pietinė šalis, todėl daržovių, vaisių, įvairių žalumynų čia esama ištisus metus. Beveik viskas, neskaitant tam tikrų išimčių, gaminama naudojant alyvuogių aliejų.

Mėsa ir daržovės paprastai troškinami, pridedant prieskanių – svogūnų, česnakų, pipirų, mėtos, petražolių, vyno acto ir kt. Iš mėsos patiekalų graikai renkasi avienos arba kiaulienos šašlyką (suvlaki) arba kitus mėsos valgius, pagamintus ant iešmo arba anglių.

Graikai garsūs jų konditerijos gaminiais. Pirmieji valgiai (sriubos, sultiniai) čia nelabai paplitę. Matyt, atsiliepia karštas klimatas. Nors, kai kuriuose tavernose galima užsakyti sultinio arba tirštos sriubos. Pigiausia ir kasdieniškiasia laikoma pupelių sriuba – fasolada.
Paplitusi lęšių putra – Fakes. Graikai su didžiuliu malonumu valgo ryžių sriubą, virtą vištienos sultinyje, į kurios sudėtį įeina plakti kiaušiniai ir citrinos sultys – kotosupa me avgolemono. Taip pat rekomenduojame paragauti jautienos sriubos – vrasto.

Graikai neypač mėgsta ir arbatą, tik peršalę prisimena, kad egzistuoja toks gėrimas. Tradicinis karštasis graikų gėrimas – stipri, rytietišku būdu pagaminta, aromatinga kava. Kava gaminama be priedų, geriama nedideliais gurkšneliais, užgeriant ją šaltu vandeniu. Galima užsakyti stiprios ir saldžios vari gliko kavos, silpnesnės ir su mažesniu įdėto cukraus kiekiu, sketo – vidutinio stiprumo ir be cukraus.

Graikijoje jūsų laukia didžiulė žuvies ir kitų jūros gyvių patiekalų įvairovė: kalmarų, krevečių, krabų, midijų, omarų, austrių ir kt. Keptą keptuvėje arba orkaitėje žuvį tiekia su skaniu padažu, pagamintu iš alyvuogių aliejaus su citrinų sultimis. Pagal graikų tradicijas tavernos lankytojas turi teisę nueiti į virtuvę ir išsirinkti žuvį ar kitą produktą, kurį paskui gamina jam taip kaip jis nori.

Jūros gėrybes ypatingu užmoju ruošia specialiose žuvų tavernose – psarotaverna, dauguma jų yra jūros pakrantėje. Kad ir kur Jūs būtumėte, apsižvalgykite, ir esame įsitikinę, kad kokia nors užkandinė, šašlykinė, kavinė, konditerinė, baras ar taverna neabejotinai iškils prieš jūsų akis. Susidaro įspūdis, kad visa šalis užversta staliukais, o šeimininkai išskėstomis rankomis laukia būtent jūsų, kad įvertintumėte jų meistriškumą. Lankytis tavernose vakare, o juo labiau poilsio dienomis su draugais arba giminaičiais yra mėgstamiausi graikų laisvalaikio praleidimo būdai. Paprastai tavernose sklando laisvos nuotaikos. Čia geriamas alus arba lengvas vynas, dažniausiai recina (spygliučių medžių sakų trauktinė), kurią galima praskiesti koka kola, ir žinoma, graikiška anyžų degtinė – uzo.

Restoranų darbo valandos: nuo 12:00 iki 16:00 ir nuo 20:00 iki 24:00; kai kurie restoranai dirba iki 2:00 valandų nakties.    

Dėl paskutinės minutės pasiūlymų gausos, ne visada juos galime patalpinti savo internetinėje svetainėje. Tad jei neradote Jus dominančio kelionės pasiūlymo ar norite sužinoti kainą, drąsiai kreipkitės į mūsų kelionių vadybininkus, kurie tikrai mielai Jums padės:
86 8294030 - Informacija lietuvių kalba,
86 1326236 - Informacija rusų kalba,